|
Το 4-4-2, που εφάρμοσε με την Ένωση ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, φαίνεται να ταιριάζει περισσότερο στους ποδοσφαιριστές |
Ο αποκλεισμός από τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ έφερε σκέψεις για το πώς ο ΑΠΟΕΛ θα βγάλει οικονομικά τη χρονιά χωρίς να έχει μεγάλο έλλειμμα. Τα περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ –φυσικά ένα μέρος θα ξοδευόταν στα πριμ των παικτών– που θα έδινε η συμμετοχή στους ομίλους της διοργάνωσης, πλέον χάθηκαν και έτσι το υπολογιζόμενο έλλειμμα στον προϋπολογισμό, που ανέρχεται σε 4,5-5 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να καλυφθεί με άλλους τρόπους.
Η παραχώρηση του Αΐλτον δεν φτάνει και ως εκ τούτου θεωρείται σίγουρη η χρησιμοποίηση των αποθεμάτων (8 εκατ. ευρώ) που απέφερε η περσινή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ. «Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Το είχαμε δηλώσει από την αρχή ότι τα λεφτά που πήραμε από το Τσάμπιονς Λιγκ θα τα χρησιμοποιούσαμε αν υπήρχε ανάγκη από τυχόν ελλείμματα που θα παρουσιάζονταν», μας ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας, Φοίβος Ερωτοκρίτου.
Ξεπερνά το περσινό μπάτζετΤο δεδομένο στην περίπτωση του ΑΠΟΕΛ θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι το μπάτζετ είναι ανεβασμένο, σε σχέση με την περσινή σεζόν. Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από τις προσθαφαιρέσεις που έγιναν στο ρόστερ της ομάδας, συσχετίζοντας τα ποσά που έπαιρναν αυτοί που έφυγαν και αυτά που θα παίρνουν οι παίκτες του υφιστάμενου ρόστερ. Ο Αλωνεύτης θα εισπράξει περισσότερα από τον Τρισκόφσκι, όπως και οι Κλουσκόφσκι και Σέρζιο σε σχέση με τους Μποαβεντούρα και Πουρσαϊτίδη αντίστοιχα.
Ο ΑΠΟΕΛ γλυτώνει τα λεφτά που θα έδινε στον Αΐλτον Αλμέιδα, όμως κάπου εκεί θα είναι οι απολαβές του Αλέξανδρου Τζιόλη, για τον οποίο θα δοθούν τα μισά λεφτά του συμβολαίου (περίπου 340 χιλιάδες) και τα άλλα μισά θα τα πάρει από τη Μονακό, στην οποία ανήκει. Ο συμπατριώτης του Χρήστος Καρυπίδης δεν αντικατέστησε κάποιον άλλο ποδοσφαιριστή, άρα θεωρείται έξτρα στο μισθολόγιο. Ο Ζουέλα θα πάρει περίπου τα ίδια με τον Κακά, όπως και ο Μπόρντα σε σχέση με τον Ζορζ.
Ο Νούνο Μοράις διπλασίασε τις αποδοχές του με την πρόσφατη ανανέωση συμβολαίου, ενώ περισσότερα φέτος παίρνει και ο Γκουστάβο Μαντούκα. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε και την παρουσία των Σάββα Πουρσαϊτίδη και Χρήστου Κόντη, που μπορεί να μην είναι πλέον ποδοσφαιριστές, όμως πληρώνονται –σαφώς λιγότερα– ως μέλη της ομάδας (σκάουτερ και βοηθός προπονητή αντίστοιχα). Ως επακόλουθο των πιο πάνω, υπολογίζεται ότι το μπάτζετ της ομάδας θα ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια στη φετινή χρονιά.
Τα έσοδα από τις πωλήσειςΟι μεταγραφές των Ιβάν Τρισκόφσκι και Αΐλτον Αλμέιδα έφεραν χρήμα στο ταμείο. Η μεταγραφή του πρώτου έφερε στην ομάδα ένα ποσό της τάξεως του ενός εκατομμυρίου ευρώ, γεγονός που έριξε το έλλειμμα στα επίπεδα των 4,5-5 εκατομμυρίων ευρώ. Η μετακίνηση, όμως, του Βραζιλιάνου ρίχνει τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στα έσοδα και τα έξοδα της ομάδας για τη νέα χρονιά. Ο ΑΠΟΕΛ θα βάλει στο ταμείο του γύρω στα δύο εκατομμύρια.
«Δικαιούται η Κοπεγχάγη ένα ποσοστό επί των καθαρών εισπράξεων. Θα τα ανακοινώσουμε όταν υπάρχει καθαρή εικόνα», ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος Φοίβος Ερωτοκρίτου, ο οποίος βρέθηκε στη Ρωσία για την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Αΐλτον στην Τέρεκ Γκρόζνι. Στις πωλήσεις θα πρέπει να προστεθεί και αυτή του Σανέλ Γιάχιτς τον Γενάρη του 2012, με τον ΑΠΟΕΛ να εισπράττει 300 χιλιάδες ευρώ από την τουρκική Καραμπουκσπόρ.
Χωρίς Αΐλτον, πάει για 4-4-2Η κίνηση παραχώρησης του Αΐλτον Αλμέιδα στη ρωσική Τέρεκ Γκρόζνι, υπό τις περιστάσεις, σε αυτή τη χρονική στιγμή ήταν η καλύτερη λύση και ο ΑΠΟΕΛ επωφελήθηκε στον οικονομικό τομέα. Η πιθανότητα για αποχώρηση του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή ήταν υπαρκτή εδώ και ένα μήνα. Το λάθος διοίκησης και τεχνικής ηγεσίας ήταν που δεν βρέθηκε έγκαιρα ο αντικαταστάτης του Βραζιλιάνου, προτού συναινέσουν, λόγω και της επιμονής του ποδοσφαιριστή, στο να γίνει δεκτή η πρόταση.
Έτσι, βρέθηκαν εξ απροόπτου, μετά την οριστικοποίηση της μεταγραφής, αφού δεν υπήρχε χρόνος για να γίνει κίνηση αντικατάστασής του, και πλέον χρειάζεται να καλυφθεί το κενό του από τους παίκτες του υπάρχοντος ρόστερ. Το δεδομένο είναι ότι παίκτης σαν τον Αΐλτον στο δυναμικό της ομάδας, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει. Πριν από τον Αΐλτον είχε προηγηθεί και η πώληση του Ιβάν Τρισκόφσκι στη βελγική Κλαμπ Μπριζ.
Ο Σκοπιανός μπορούσε να παίξει ρόλο προωθημένου επιθετικού. Έτσι, πλέον ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα μπορεί να χρησιμοποιήσει στη «σκακιέρα» του ως επιθετικούς τους Μάριο Μπούντιμιρ και Εστεμπάν Σολάρι, που θεωρούνται καθαρόαιμοι επιθετικοί, ενώ λύσεις μπορούν να δώσουν οι Άλντο Αντόρνο και Στάθης Αλωνεύτης. Το σύστημα 4-4-2, που εφάρμοσε σε μεγάλο διάστημα του αγώνα με την Ένωση ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, φαίνεται να ταιριάζει περισσότερο σε αυτούς τους ποδοσφαιριστές. Τόσο το δίδυμο Αντόρνο-Μπούντιμιρ, όσο και το Αλωνεύτης-Αντόρνο (μετά την αλλαγή του Κροάτη), παρουσίασαν περισσότερα καλά στοιχεία με αυτό τον σχηματισμό.
Το πιθανότερο είναι να... βολεύεται με αυτό και ο Εστεμπάν Σολάρι, μιας και ο Αργεντινός επιθετικός το είχε παράπονο αρκετές φορές ότι δεν του ταίριαζε το σύστημα (με έναν επιθετικό) που ακολουθούσε η ομάδα. Με άλλον έναν ποδοσφαιριστή στο πλάι του, ο Αργεντινός ίσως να μπορέσει να προσφέρει περισσότερα. Πρώτα, όμως, πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή του, καθώς για την ώρα δεν θεωρείται παίκτης του βασικού πλάνου. Παράλληλα, με το σύστημα αυτό, ο ΑΠΟΕΛ γίνεται πιο επιθετικός, αφού «υποχρεώνονται» και οι ακραίοι αμυντικοί να ανεβαίνουν πιο συχνά, γεμίζοντας περισσότερο τον χώρο από τη μεσαία γραμμή μέχρι τα καρέ της αντίπαλης ομάδας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Sxoliaste eleuthera to kathe athro pou dimosievo stin selida kai pite kai esis fili apoelistes an afta pou sivenoun stin omada mas voithoun na pame mprosta san silogos alla kai oti dipote allo thelete na anaferete gia to sigkekrimeno kathe fora athro.euxaristoume gia tin simparastasi sas kai na isaste sigouri pos tha sinexisoume kato apo aftes tis sithikes (oikonomiki krisi) na sas enimeronoume gia to apoelin mas.